To δίκτυο, χρονολογείται μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Εμπνευστές του θεωρούνται οι μυστικές υπηρεσίες των δυτικών συμμάχων. Σκοπός του ήταν η συλλογή ζωτικής σημασίας πληροφοριών από χώρες με κομμουνιστικά καθεστώτα. Ωστόσο οι ειδικοί της εποχής είχαν προβλέψει τη σημασία την οποία θα είχαν και στον 21ο αιώνα τα ηλεκτρονικά μηνύματα. Έτσι κατασκεύασαν το Echelon, με κάποιες ιδιαιτερότητες

Αμερικανικές, βρετανικές και συμμαχικές μυστικές υπηρεσίες θα δημιουργούσαν ένα μαζικό, παγκόσμιο και πολυδάπανο σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης. Με τον κωδικό «Project P415», η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των Η.Π.Α. θα αναλάμβανε την διαχείριση του δικτύου συνεπικουρούμενη από τις μυστικές υπηρεσίες κι άλλων χωρών, όπως της Βρετανίας, της Αυστραλίας, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας και της Κίνας. 

Για τον παραπάνω σκοπό θα κατασκευάζονταν καινούργιοι δορυφορικοί σταθμοί και κέντρα παρακολούθησης σε όλη την υφήλιο, με στόχο την καταγραφή των διεθνών τηλεπικοινωνιών. Η συμφωνία μεταξύ Η.Π.Α. και Βρετανίας με τον κωδικό UKUSA, ανέθετε περιοχές της υφηλίου σε κάθε έναν από τους συμμετέχοντες κόμβους. 

Government Communications Headquarters (GCHQ)Το Government Communications Headquarters (GCHQ) στο Cheltenham της Βρετανίας, αποτελεί το επιχειρησιακό κέντρο για την παρακολούθηση της Ευρώπης, της Αφρικής και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (δυτικά από τα Ουράλια Όρη). Με προσωπικό 15.000 εργαζομένων και με ετήσιο προϋπολογισμό 500 εκατομμύρια στερλίνες, το GCHQ αποτελεί το μεγαλύτερο σταθμό της Βρετανίας. Οι βρετανικές κυβερνήσεις εκτιμούσαν ιδιαίτερα τις ικανότητες του σταθμού, για την παγίδευση τόσο των ρωσικών στρατιωτικών, όσο κι εκείνων των εμπορικών και ιδιωτικών σημάτων.

Το αντίστοιχο αμερικανικό National Security Agency (NSA) καλύπτει την υπόλοιπη πρώην Σοβιετική Ένωση, την αμερικανική ήπειρο. Ο σταθμός της Αυστραλίας συντονίζει την ηλεκτρονική παρακολούθηση του νότιου Ειρηνικού καθώς και της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Τη λειτουργία των σταθ΅ών αναλα΅βάνουν για την NSA οι Naval Security Group (NAVSECGRU) και η Air Intelligence Agency της US Airforce (AIA). Στους βρετανικούς σταθ΅ούς, η βρετανική Royal Airforce είναι υπεύθυνη των εγκαταστάσεων για την βρετανική υπηρεσία πληροφοριών GCHQ. Αυτός ο διακανονισ΅ός επιτρέπει την αυστηρή στρατιωτική φύλαξη της εγκατάστασης και ταυτοχρόνως εξυπηρετεί λόγους συγκάλυψης, σύμφωνα με τα πορίσματα πρόσφατης έρευνας ευρωβουλευτών.

Οι παραβολικές κεραίες οι οποίες συλλαμβάνουν τα σήματα, καλύπτονται κάτω από άσπρες σφαιροειδείς καλύπτρες , τα Radome, προκει΅ένου να προστατεύονται, αλλά και για την κάλυψη της κατεύθυνσής τους.

Κορυφή


Ιδιαιτερότητες του Echelon

To Echelon αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου ηλεκτρονικού δικτύου παρακολούθησης. Ωστόσο, διαθέτει δυο σημαντικές ιδιαιτερότητες:

Α) Με τη χρήση δορυφορικών σταθμών λήψης και κατασκοπευτικών δορυφόρων είναι δυνατό κάποιος να υποκλέψει οποιαδήποτε πληροφορία η οποία ΅εταβιβάζεται από οποιοδήποτε πρόσωπο, ΅έσω τηλεφώνου, τηλεο΅οιοτυπίας, Internet ή ηλεκτρονικού ταχυδρο΅είου.

Β) Λειτουργεί ΅ε τη συνεργασία αρκετών κρατών της Βρετανίας, των Η.Π.Α. , του
Καναδά , της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Έτσι τα κράτη ΅πορούν να θέτουν το ένα στη διάθεση του άλλου τις εγκαταστάσεις παρακολούθησης , να καλύπτουν από κοινού τις δαπάνες και να αξιοποιούν τις πληροφορίες που αποκτούν.
Η διεθνής αυτή συνεργασία είναι απαραίτητη ειδικά για την παρακολούθηση δορυφορικών συστη΅άτων τηλεπικοινωνίας σε παγκόσ΅ια κλί΅ακα, επειδή ΅όνο έτσι είναι δυνατό να λα΅βάνονται οι πληροφορίες και των δύο μερών που ανταλλάσσουν μηνύματα. 

Ο εισηγητής της έκθεσης, Gerhard Schmid, καταλήγει στο συμπέρασμα σχετικά με το Echelon ότι αποτελεί περισσότερο μια απειλή το γεγονός λειτουργίας του σε ένα χώρο ο οποίος στερείται σχετικού δικαίου. 

«Στις περισσότερες περιπτώσεις η παρακολούθηση ενός κράτους δεν θα έπληττε τους κατοίκους του ίδιου του κράτους. Κατά συνέπεια, το θύ΅α της παρακολούθησης, ως αλλοδαπός, δεν διαθέτει κανενός είδους νο΅ική προστασία εντός της χώρας και κατά συνέπεια το θύ΅α βρίσκεται απόλυτα στο έλεος του συγκεκρι ΅ένου συστή΅ατος. Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος στον εν λόγω το΅έα είναι επίσης ανεπαρκής, εφ ' όσον οι ψηφοφόροι, οι οποίοι θεωρούν δεδο΅ένο ότι δεν πλήττονται οι ίδιοι αλλά «΅όνο» άτο΅α που βρίσκονται στο εξωτερικό, δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το ζήτη΅α αυτό, ενώ οι εκλεγ΅ένοι αντιπρόσωποί τους φροντίζουν πρώτα απ ' όλα για όσα ενδιαφέρουν τους ψηφοφόρους τους. 

Έτσι , δεν προξενεί επίσης έκπληξη το γεγονός ότι οι ακροάσεις που γίνονται στο α΅ερικανικό Κογκρέσο σχετικά ΅ ε τις δραστηριότητες της NSA περιορίζονται απλώς στο ερώτη΅α αν πλήττονται από αυτό και α΅ερικανοί πολίτες, ενώ αντίθετα αυτή καθ' εαυτή η ύπαρξη ενός τέτοιου συστή΅ατος δεν προξενεί κα΅ία αγανάκτηση. Έτσι ε΅φανίζεται ακό΅η πιο ση΅αντική η εξέταση του θέ΅ατος σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

[ Κορυφή ]