Items filtered by date: Φεβρουάριος 2014

Τετάρτη, 26 Φεβρουάριος 2014 10:18

Συμβουλές για ασφάλεια στο διαδίκτυο

Συμβουλές για ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Το διαδίκτυο μορφώνει και ψυχαγωγεί. Ωστόσο, μπορεί να δημιουργηθούν και προβλήματα αν υπάρξει ασυδοσία στον τρόπο που χρησιμοποιείται.
 Για αυτό:

  •   Μη δίνεις σε κανέναν, ακόμα και στον καλύτερό σου φίλο, τον κωδικό πρόσβασης σου στο Διαδίκτυο. Τα μόνα άτομα που θα πρέπει να γνωρίζουν τον κωδικό είναι οι γονείς σου. 
  • Μην απαντάς σε ηλεκτρονικά μηνύματα που σε κάνουν να αισθανθείς «άβολα». Σε περίπτωση που λάβεις ένα τέτοιο μήνυμα, μη διστάσεις να το πεις στους γονείς σου ή σε κάποιο πρόσωπο που εμπιστεύεσαι.

  •  Αν αισθανθείς άβολα την ώρα που συνομιλείς μέσω chatroom διέκοψε αμέσως τη συνομιλία.  Απόφυγε να στείλεις τη φωτογραφία σου και τα προσωπικά στοιχεία σου μέσω διαδικτύου σε άγνωστο.
  • Σκέψου πολύ καλά πριν αποφασίσεις να συναντηθείς με κάποιο άτομο που γνώρισες στο διαδίκτυο. Ζήτησε την άποψη των γονιών σου σχετικά με αυτό το θέμα.
  • Σε περίπτωση που αποφασίσεις να συναντηθείς με το «διαδικτυακό σου φίλο», ενημέρωσε τους γονείς σου ή κάποιο άτομο που εμπιστεύεσαι και φρόντισε αυτή η συνάντηση να γίνει σε δημόσιο χώρο.
  • Ανέπτυξε κριτική διάθεση σε ό, τι διαβάζεις στο Διαδίκτυο. Μην εμπιστεύεσαι αμέσως ό, τι δεις στο Internet.
  • Μίλησε στους γονείς σου για τα όσα βλέπεις και ζεις όταν «σερφάρεις» στο Internet.

 


Published in Ειδήσεις

 Χρησιμοποιείς το Διαδίκτυο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι σχεδίαζες;

Καταναλώνεις υπερβολικό χρόνοή και χρήμα σε δραστηριότητες σχετικές με το Διαδίκτυο;

Χρησιμοποιείς τον Η/Υ ή το Διαδίκτυο σαν μέσο διαφυγής από τα προβλήματα σου ή σαν τρόπο ανακούφισης από άγχος ή θλίψη;

Νιώθεις άσχημα αν προσπαθήσεις να περιορίσεις τη χρήση Η/Υ ή Διαδικτύου ή αν δεν μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις;

Χρειάζεται να χρησιμοποιήσειςπερισσότερη ώρα τον Η/Υ ή το διαδίκτυο ώστε να σου φέρουν ανακούφιση;

Η χρήση Η/Υ ή Διαδικτύου έχει αρνητικές συνέπειες για τις σπουδές σου;

Οι φίλοι σου παραπονούνται ότι δεν σε βλέπουν πλέον;

Είναι οι περισσότεροι σου φίλοι αποκλειστικά διαδικτυακοί;

 Εφόσον σε κάποια από αυτές τις ερωτήσεις απαντάς με ένα ?ναι? τότε ενδέχεται να κάνεις χρήση του Διαδικτύου που να σου προκαλεί    προβλήματα στη ?πραγματική? ζωή σου, έξω από αυτό.

Επιστήμονες από την Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδας έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τον αυξανόμενο εθισμό των Ελλήνων εφήβων στο Διαδίκτυο. Το παράδοξο είναι ότι αν και στη χώρα μας η χρήση του Internet δεν είναι τόσοεκτεταμένη όσο στις προηγμένες δυτικές χώρες, έχουμε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εθισμού στο Διαδίκτυο (8,2 %). Οι ομάδες με τον υψηλότερο κίνδυνο για εθισμό είναι οι έφηβοι και οι φοιτητές, ενώ το έτος 2008 και το πρώτο μισό του 2009,50 έφηβοι προσήλθαν στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού» στην Αθήνα λόγω διάγνωσηςεθισμού στο Internet και 25 έφηβοι στο Ειδικό Κέντρο του «Ιπποκράτειου» νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης. Σε γενικές γραμμές,τοπροφίλ του εθισμένου εφήβου είναι αγόρι, ηλικίας 15 ετών, που παίζει παιχνίδια στο Internet με μέσο όρο τις 5,5 ώρες καθημερινά.


Ένα φαινόμενο που αναδύεται στις μέρες μας είναι και  ο εθισμός στα διαδικτυακά παιχνίδια με αποτέλεσμα οι νέοι να αφιερώνουν πολύ χρόνο μπροστά στην οθόνη ενός Η/Υ.Αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα όπως επιθετικότητα, εθισμό και κοινωνική απομόνωση. Αρνητικές συνέπειες του εθισμού εμφανίζονται επιπλέον και σε τομείς όπως οικογένεια,εκπαίδευση και επάγγελμα.
  Τα άτομα αυτά δεν μπορούν να ικανοποιούν κοινωνικές και συναισθηματικές ανάγκες και δεν μπορούν να ελέγξουν τη χρήση. Άλλα αίτια εθισμού είναι η μοναξιά, άγχος,κατάθλιψη και η χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Mεγάλο ρόλο στον εθισμό παίζει και η ψυχολογία του παίκτη γιατί στα διαδικτυακά παιχνίδια δημιουργείς ένα νέο χαρακτήρα και εισέρχεσαι σε ένα νέο κόσμο. Αλληλεπιδράς με ανθρώπους που δεν γνωρίζεις, πράγμα που σου δίνει την δυνατότητα να αλλάξεις πτυχές του χαρακτήρα σου και να παρουσιάσεις έναν άλλο εαυτό.
Εκατομμύρια παίκτες στον κόσμο όμως, ιδιαίτερα νέα παιδιά και έφηβοι, ασχολούνται με διαδικτυακά παιχνίδια.
Σύμφωνα με τα πρώτα επιστημονικά στοιχεία προκύπτει ότι ο εθισμός των νέων στην Ελλάδα-σε μία χώρα με πολύ χαμηλή διείσδυση του διαδικτύου, φτάνει στο 8.2% μεταξύ των χρηστών,με τα αγόρια να έχουν την πρωτοκαθεδρία (ποσοστό 6,2% σε σύγκριση με 2% για τα κορίτσια).

               


Published in Ειδήσεις

Ρολόι