Οι πρώτες αντιδράσεις προήλθαν από τη Γαλλία, τα οικονομικά συμφέροντα της οποίας θίχτηκαν, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Duncan Cambell. Οι Η.Π.Α. και η Βρετανία στην αρχή αρνήθηκαν τα πάντα. Μετά, απλά κατηγόρησαν τη Γαλλία. Οι Γερμανοί με τη σειρά τους φάνηκαν πιο ψύχραιμοι, ενώ οι σκανδιναβικές χώρες δεν άργησαν να εμπλακούν. 

Γαλλία

Η αρχή στη Γαλλία έγινε όταν ο δημόσιος κατήγορος Jean-Pierre Thierry, διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας για την εξακρίβωση του κατά πόσο οι Η.Π.Α. και η Βρετανία συνεργάστηκαν σε υπόθεση βιομηχανικής κατασκοπίας, χρησιμοποιώντας το δίκτυο Echelon.

Elisabeth GuigouΜετά την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η γαλλική κυβέρνηση στα τέλη Φεβρουαρίου του 2000, παρότρυνε τις γαλλικές εταιρίες να κωδικοποιούν τις ευαίσθητες πληροφορίες. Η γαλλίδα υπουργός Δικαιοσύνης Elisabeth Guigou, σε ομιλία της στο κοινοβούλιο της χώρας υποστήριξε ότι το Echelon παρακολουθεί τον επιχειρηματικό ανταγωνισμό. Γάλλοι πολιτικοί και δικηγόροι έπευσαν να καταδικάσουν τις πρακτικές των Η.Π.Α. και της Βρετανίας για αθέμιτο εμπορικό ανταγωνισμό. 

Κορυφή


Η.Π.Α. και Βρετανία

Η αντίδραση από την άλλη πλευρά δεν άργησε. Αμερικανοί πολιτικοί κατηγόρησαν τη Γαλλία ότι διαχειρίζεται ένα παγκόσμιας εμβέλειας ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης με το όνομα Frencelon το οποίο έχει την έδρα του στο Domme και το οποίο περιλαμβάνει ένα σταθμό υποκλοπής στη Νέα Καλιδονία, στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ο δορυφόρος στοχεύει πάνω από τον Ατλαντικό και τον Ινδικό Ωκεανό.

Η.Π.Α και Βρετανία μέχρι και το Φεβρουάριο του 2000 αρνούνταν όχι μόνο το ρόλο του Echleon, αλλά και την ίδια του την ύπαρξη. Αργότερα περιορίστηκαν να αρνηθούν την χρήση του δικτύου για την υποκλοπή τηλεπικοινωνιών εμπορικής σημασίας.

O εκπρόσωπος του State Department, James Rubin, δήλωσε ότι «οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δεν είναι επωμισμένες να διενεργούν εμπορικής φύσης κατασκοπεία, ούτε να συλλέγουν εμπορικά μυστικά προς όφελος οποιασδήποτε αμερικανικής εταιρίας».

Ο βρετανός πρωθυπουργός, Tony Blair, αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας την ύπαρξη αυστηρών κανόνων οι οποίοι εφαρμόστηκαν σε παρόμοια θέματα. Την ίδια γραμμή ακολούθησαν και αξιωματούχοι του βρετανικού υπουργείου εξωτερικών, οι οποίοι αρνούνται την παροχή λεπτομερειών. Περιορίζονται στο να θεωρούν ότι η παρέμβαση στις τηλεπικοινωνίες είναι ζωτικής σημασίας στη μάχη κατά των «κινδύνων της κοινωνίας».

Η συνεργασία Βρετανών και Αμερικανών σε θέματα Signal Intelligence ξεκίνησε τον Αύγουστοτου 1940. Οι δυο μυστικές υπηρεσίες συνεργάστηκαν έκτοτε στενά και με μεγάλη επιτυχία. Τον Ιούνιο του 1941 οι Βρετανοί κατόρθωσαν να σπάσουν τον γερ΅ανικό κώδικα του στόλου ENIGMA. Το 1943 ο Καναδάς συμμετείχε στη συνεργασία. Μετά τον πόλεμο προσωπικό της συμφωνίας Signal Intelligence απεστάλη και στην Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. 

Περισσότερα για την ιστορία του Echelon.

Κορυφή

Η Γερμανία

Όπως και στην περίπτωση της Γαλλίας, οι Γερμανοί ανησυχούν σχετικά με το κατά πόσο το δίκτυο Echelon χρησιμοποιείται από τις Η.Π.Α. και τη Βρετανία για την εμπορική κατασκοπία σε βάρος γερμανικών εταιριών. 

Στη Γερμανία οι μόνοι που ύψωσαν φωνή διαμαρτυρίας ήταν ορισμένοι πολιτικοί ακτιβιστές των Πρασίνων. Μικρές ομάδες στο Bad Aibling και το Rosenheim ασχολούνται σχετικά. Ως κύρια αιτία αυτής της αδιαφορίας του γερμανικού κοινού πιθανολογείται το ότι το Echelon φέρεται να έχει στόχο το οργανωμένο έγκλημα και τις επιχειρήσεις κι όχι τον ίδιο τον πολίτη.

Γερμανοί επιθεωρητές του γερμανικού κοινοβουλίου δήλωσαν μετά από επίσκεψη στη βάση του Bad Aibling ότι δεν σημειώθηκε εμπορική κατασκοπία σε βάρος γερμανικών εταιριών. Οι κεραίες αυτής της βάσης είανι στραμμένες στην Ελβετία και το Λίχτενστάιν, σημεία στα οποία αναζητούνται μυστικοί τραπεζικοί λογαριασμοί και ξέπλυμα χρήματος.

Στο Γερμανικό Κοινοβούλιο διενεργήθησαν δυο σχετικές έρευνες. Η μια από το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (Partei der demokratischen Sozialismus) και η άλλη από το κόμμα των Φιλελευθέρων (Frei Demokratische Partei). Ωστόσο, θεωρείται ότι αποτέλεσαν κινήσεις πολιτικού εντυπωσιασμού και μόνον. 

Κορυφή

’λλες χώρες

Ακόμη και μικρότερες χώρες όπως η Δανία, η Ολλανδία και η Ελβετία έχουν κατασκευάσει μικρούς κατασκοπευτικούς σταθμούς τύπου Echelon προκειμένου να περιέρχονται στην κατοχή τους και να επεξεργάζονται στη συνέχεια επικοινωνίες μέσω δορυφόρων. Υποψίες βαραίνουν και τη Ρωσία για την ύπαρξη κατασοπευτικών σταθμών στη Λετονία, το Βιετνάμ και την Κούβα.

[ Κορυφή ]